Over mij

<!– Google tag (gtag.js) –> <script async src=”https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-4GDH9RGD50″></script> <script> window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag(‘js’, new Date()); gtag(‘config’, ‘G-4GDH9RGD50’); </script>

Joop van Slooten (1944) Contemporary Art

Joop is wat je noemt een Barinees; hij is in Baarn geboren. Op school werd zijn tekentalent onderkend. Maar zijn weg werd een andere. Na zijn schoolopleiding ging hij als timmerman werken bij zijn vader. In 1962 tekende hij voor 6 jaar bij de marine. In 1968 kwam hij weer ‘aan wal’;  hij ging werken in een gereedschapswinkel. Waar hij met veel plezier werkte , veel meer wil Joop over die periode niet kwijt, hij wil liever zijn schilderwerk en schilderijen ‘aanhet woord laten’.

Het is 1996, wanneer Joop zijn plezier in tekenen en schilderen weer een plek kan geven in zijn leven. Hij begint lessen te volgen bij de Volksuniversiteit Baarn en bij de Gooise Academie. In de jaren daarna neemt hij deel aan workshops bij inspirerende schilders als Ivan Mijatovic, Ingrid Jansen,Bob Tomanovic en Peter van Loenhout. 

Hij is sinds 2002 lid van het Individueel Creatief Centrum, oorspronkelijk de groep van leerlingen van de Baarnse kunstenaar Jaap de Ruig.

Het is de begeleider van deze groep, Ton de Kruijk, die in de beginperiode Joop op het spoor van abstract werken heeft gezet. Ton laat extreme uitvergrotingen van details van voorwerpen uit de natuur zien, die werken als het begin van een abstract schilderij.  Voor Joop zijn het loslaten van het realistische en figuratieve en het zoeken naar lyrische abstractie vanaf dat moment een spannende zoektocht.

Ook werk ik vaak intuïtief, wat op muziek heel fijn is om te doen, Zuid Amerikaans, Klassiek het geeft verschillende resultaten.

Abstraheren, weglopen van realistische vormen, nieuwe spannende vormen ontdekken, zijn belangrijke thema’s in het werk van Joop van Slooten. 

Niet alleen de natuur op aarde inspireert. Ook beelden van en vanuit het heelal (toets maar “Hubble” in of tegenwoordig “James Webb”zegt Joop) zijn krachtige vertrekpunten voor zijn abstracte composities: draaien, circuleren, wervelen, wegknallen uit het middelpunt. De beweging spat soms van het doek af.

Zeker is daarnaast ook dat Joop heel graag werkt met kleuren. Hij is een man die kleur wil laten spreken; niet de gemakkelijkste kleurtjes van een bloemetjes-aquarel, maar de stevig sprekende kleuren van gedurfde abstracten.

Sinds 2001 neemt Joop van Slooten deel aan de tweejaarlijkse Open Atelierroute Baarn.